Trebuie sa te feresti de lactate? 5 perspective interesante

Nutritie/Sanatate

Trebuie sa te feresti de lactate? 5 perspective interesante

Cand vine vorba de lactate, cu totii ne amintim cum eram obligati cand eram mici sa ne bem lapticul. Seara, frumusel, inainte de culcare, paharul de lapte era litera de lege.

Si avea sens, daca stai si te gandesti, intrucat laptele e menit sa fie un aliment ce ajuta la cresterea si dezvoltarea unui fat, fie ca vorbim de oameni sau animale.

Mama ta te-a hranit la san cand erai mic, nu? Ei, la fel si vitelul se hraneste cu laptele de la mama lui, vaca. Iedul? De la capra de ma-sa. A se nota ca in acest caz, e OK sa spui vaca sau capra de ma-sa.

1. Lactate – evolutionism

lactate evolutionismAsadar, o prima perspectiva din care le putem privi pe don’soarele lactate este aceea a evolutionismului.

Inainte de revolutia agrara, copiii stramosilor nostri consumau lapte doar de la mamele lor. Nu exista conceptul de a bea laptele unei alte specii. Acest lucru se datora ca faptului ca era greu sa capturezi si sa mulgi animale salbatice inainte de domesticirea si aparitia animalelor de casa.

Desi exista dovezi sugerand ca oile au fost domesticite acum peste 11000 ani, iar vacile si caprele acum peste 10000 ani, primele dovezi de utilizare si consum de lactate dateaza de acum cca. 5500 ani, pe baza unor reziduuri de grasimi din lactate gasite in vase de lut [1].

Cu toate astea, in anumite zone ale globului, populatia a suferit anumite modificari genetice care i-a permis sa poata consuma lactate [2]. Aparent, hoarde de fermieri si crescatori de animale au dat navala in Europa si au inlocuit cultura de vanat si cules de aici, fapt pentru care noi, europenii, toleram mai bine lactoza.

2. Lactate – toleranta

lactate intolerantaCeea ce ne aduce la urmatorul punct de vedere, si anume, toleranta sau, mai bine zis, intoleranta la lactate.

Carbohidratul principal din lactate este lactoza, sunt sigur c-ai auzit de el. E o dizaharida, alcatuita din glucoza si galactoza (o fi laptele pe care-l bea Cristiano Ronaldo? Stii tu, Real Madrid, galacticii…).

Cand eram mici, corpul nostru producea o enzima numita lactaza. Cu ajutorul ei, eram capabili sa descompunem lactoza. Cand crestem, insa, unora dintre noi li se dezactiveaza gena care produce lactaza, astfel ca devenim intoleranti la lactoza.

De fapt, 65% din populatia globala peste 7-8 ani nu poate digera lactoza. Ti-e greata, vomiti sau ai diaree dupa ce consumi lactate? Esti un bun candidat pentru grupul intolerantilor la lactoza.

Totusi, nu trebuie sa disperi inca. Chiar daca esti in aceasta categorie, exista sanse bune sa te poti inca bucura de lactate: cele fermentate, precum iaurt sau chefir, sau chiar lactate cu continut mare de grasime, ca untul.

3. Lactate – oase

lactate oaseCa lactatele contin calciu cu nemiluita stim cu totii. Ca prietenul cel mai bun al oaselor e calciul stim, din nou, cu totii. Automat, lactatele sunt bune pentru oasele noastre. Sau asa o fi?

Exista cateva studii care sugereaza tocmai opusul. De exemplu, un studiu intins pe 12 ani nu a gasit cum ca un consum ridicat de lactate ar preveni fracturile cauzate de osteoporoza [3].

Ce trebuie sa iei in considerare e ca acest studiu (precum si altele care afirma acelasi lucru) este unul observational, care nu furnizeaza o relatie cauza-efect, ci cel mult poate permite o prezumtie a implicarii unui factor in producerea unui fenomen.

Exemplu: cum e si studiul respectiv, urmaresti pe o anumita perioada de timp oameni care beau alcool, sa zicem. Observi ca multi dintre acestia sunt depresivi. Astfel, tragi pseudoconcluzia ca alcoolul conduce la depresie.

La polul opus, se afla studiile experimentale. Acestea se bazeaza pe alcatuirea unor grupe de subiecti asupra carora se va interveni de catre experimentator. Apoi, sunt comparate fenomenele biologice produse, putandu-se stabili relatia cauza-efect.

Exemplu: ai 2 grupuri separate de oameni. Pe unii ii pui pe o alimentatie cu putini carbohidrati, pe ceilalti pe o alimentatie cu putine grasimi, ambele variante cu aceleasi calorii. Tragi concluzia mai intemeiata referitor la care varianta conduce la o slabire mai accentuata.

Paralela asta a fost necesara pentru ca e vital sa intelegi diferenta intre cele 2 tipuri de studii si cat de mult te poti increde in ele. La urma urmei, poti gasi un studiu care sa arate ca orice chestie, oricat de buna, e, de fapt, rea, cum am aratat si in articolul despre indulcitori.

In realitate, exista numeroase studii, experimentale de data asta, care au dovedit iar si iar cum lactatele au un efect pozitiv asupra oaselor tale, indiferent daca esti copil [4, 5], adult [6, 7] sau batran [8, 9].

4. Lactate – nutritie

lactate nutritieUnde mai punem ca alimentele ce intra in categoria lactate sunt si super nutritive.

Cu riscul de-a ma repeta, laptele unei vaci era folosit, inainte sa se gaseasca in frigiderul tau, sa-l faca pe vitelus sa devina taur sau, daca era mai putin norocos, macar bou.

Asadare, laptele continea toate proteinele, vitaminele si grasimile care sa ajute la cresterea rapida a vitelului. Intrucat muschii, celulele si organele tale nu sunt foarte departe de ale unui vitel – de rasa, evident -, are sens cum ca laptele te ajuta si pe tine sa te dezvolti.

Conform celei mai mari baze de date de alimente din lume, o cana de 244g de lapte integral contine:

  • 28% din DZR de calciu
  • 26% din DZR de riboflavina (B2)
  • 24% din DZR de vitamina D
  • 22% din DZR de fosfor
  • 18% din DZR de vitamina B12
  • 10% din DZR de potasiu
  • cantitati decente de vitamina A, B1, B6, zinc, magneziu si seleniu

Nu-i rau, a? Iar toate astea vin din 146 calorii, 8g de grasimi, 8g de proteine si 13g de carbohidrati. Cate putin din fiecare, deci un aliment foarte echilibrat.

Bineinteles, profilul nutrititional al altor lactate difera de al laptelui. De exemplu, lactatele grase precum cascavalul, branza sau untul au preponderent grasimi.

Care grasimi sunt foarte complexe cand vine vorba de lactate, cu aproximativ 400 de acizi grasi diferiti [10]. Iar ce mananca animalul influenteaza si aia compozitia acestora.

Daca lactatele provin de la animale hranite cu iarba (spre deosebire de cereale), furnizeaza concentratii net superioare de acizi linoleici conjugati (CLA), acizi oleici, omega-3 si vitamina K2, iar toate acestea sunt esentiale pentru sanatatea ta si te pot ajuta chiar sa pierzi din greutate.

Fii cu bagare de seama la lactatele degresate si la cele cu diferite arome care au o tona de zahar adaugat pentru a compensa lipsa gustului cauzata de inlaturarea grasimilor.

Vezi aici cum sa nu-ti iei teapa cand alegi un iaurt

5. Lactate – inima

lactate inimaDeja stii ca majoritatea grasimilor din lactate este data de cele saturate. Mai stii ca grasimile saturate sunt asociate cu risc crescut de boli cardiovasculare. Inseamna ca lactatele sunt inamicul ticaitorului din pieptul tau, nu?

Paaaai, nu chiar, ba dimpotriva.

Miturile ca grasimile saturate sunt dracu’ gol cand vine vorba de sanatatea noastra au fost demontate deja. Atata vreme cat nu bagi toata ziua carne rosie grasa, cu sosuri cu unt si smantana, vei fi in regula.

Iti scriu ceva la care poti da share chiar acum, sa vada toti din cercul tau pentru ca ii intereseaza.

Pentru majoritatea oamenilor, nu exista o legatura intre consumul de grasimi saturate si boli cardiovasculare [11, 12].

Cu atat mai putin daca lactatele provin de la animale crescute cu iarba, pentru ca, dupa cum am zis mai sus, acestea contin cantitati semnificative de CLA, acizi oleici, omega-3 si vitamina K2, toate foarte bune pentru inima ta.

Intr-un studiu efectuat in Australia [13], unde vacile sunt hranite preponderent cu iarba, s-a demonstrat cum cei care au consumat cele mai multe lactate integrale s-au bucurat de o impresionanta reducere cu 69% a riscului de boli cardiovasculare.

Care-i concluzia?

Daca simti ca te invaluie dintr-o data o necesitate acuta sa dai fuga la primul magazin si sa dai pe gat 1 litru de lapte, mai asteapta 2 minute cat iti ia sa citesti si urmatoarele randuri, in care recapitulam:

  • desi nu eram meniti sa consumam laptele altor specii, revolutia agrara si anumite mutatii genetice survenite ne permit acum asta
  • un procentaj foarte mare (65%) din populatia peste 7-8 ani e intoleranta la lactoza, datorita incetarii producerii enzimei lactaza, cu simptome precum greata, voma sau diaree
  • chiar daca esti intolerant la lactoza, exista sanse bune sa poti consuma lactate fermentate (iaurt, chefir) sau cu continut ridicat de grasime (unt)
  • calciul se gaseste in cantitati mari in lactate, contribuind la sanatatea oaselor pentru toate categoriile de varsta si prevenind osteoporoza
  • laptele este foarte nutritiv, cu continut ridicat de calciu, vitamina B2, B12 si D, precum si fosfor sau potasiu; nici la macronutrienti nu se lasa mai prejos, fiind foarte echilibrat din punct de vedere al proteinelor, carbohidratilor si grasimilor
  • opteaza pentru lactate provenite de la animale hranite cu iarba, sunt net superioare in ceea ce priveste vitamina K2, CLA, acizi oleici si omega-3, toate esentiale pentru sanatatea inimii tale
  • ai grija la lactatele degresate si la cele cu diverse arome, de regula sunt doldora de zahar pentru a masca lipsa gustului survenita in urma inlaturarii grasimilor
  • desi lactatele integrale contin grasimi saturate, consumul lor poate conduce la reducerea riscului aparitiei bolilor de inima, una din principalele cauze de deces din zilele noastre

Na bun, acum poti fugi la magazin. La mult lapte!

​Spune-ne si noua in comentarii care e pozitia ta legata de lactate!

Comments

  1. Gabriel

    Salut Răzvan!
    Am citit aseară articolul acesta iar acum am înlocuit cafeaua de dimineață cu o cană de lapte.
    De fapt, sunt la a doua :))
    Foarte bun articolul!

    Reply
    1. Post<br/>Author
      Razvan Delibasa

      Super, Gabi, ma bucur ca ti-au placut, si articolul, si cana(ile) cu lapte! 🙂

      Reply
  2. mariannadobrea

    Buna,
    Interesant articolul tau.Dar vei intra in polemici cu raw veganii care consuma lapte de migdale,cocos si alte alea.Nu zic sunt bune si astea dar tot mai bun este o cana de lapte de vaca,vorba ta crescuta cu iarba,de la bunica de la tara.In fond si la urma urmei cu astea am crescut,mai ales cei dintre noi care am copilarit la tara.Eu consider ca laptele de migdale,cocos si alte seminte este o gaselnita a tarilor sarace si suprapopulate,gen India,China,etc care neavand atatea vaci sa se hraneasca au inventat aceste lactate inlocuitoare.Eu una le-am incercat pe toate si am ajuns la concluzia ca cele mai bune sunt lactatele facute in casa din lapte natural de vaca.Din fericire taranii romani inca mai au vaci si inca mai vin cu lapte de vanzare la piata.Altfel am uita cu desavarsire gustul bun al laptelui.Na ca m-am cam lungit la povesti!O zi buna!

    Reply
    1. Post<br/>Author
      Razvan Delibasa

      Buna, Mariana. Si eu consum lapte de migdale si cocos, si le folosesc si la prajiturile pe care le fac, dupa cum poti vedea in nenumarate retete de pe blog. Dar alea nu sunt lactate, ci alternative pentru lactate.

      In orice caz, unul din sortimentele de lapte de migdale ce se gaseste la noi pe piata (Alpro) are 2% migdale. Am incercat odata sa-mi fac singur acasa, dar e prea multa bataie de cap si s-a si stricat in cateva zile, pe cand ala il tin si 2 saptamani in frigider dupa ce l-am deschis, fara sa fie vreo problema

      Concluzia ar fi ca nu exista o cale buna, ci doar decizii pe care fiecare le ia, iar apoi traieste cu rezultatele. Cred eu ca cel mai important e sa luam decizii informate si sa ne asumam ce obtinem de pe urma lor. Zi faina!

      Reply
  3. tudor argesanu

    Doar lapte din Romania, in special de la producatori, care au ferme si isi comercializeaza insasi produsele!

    Reply
    1. Post<br/>Author
      Razvan Delibasa

      Dupa cum i-am spus si Marianei, fiecare e responsabil sa cerceteze si sa se informeze inainte sa ia o decizie. Ma bucur ca tu o faci, Tudor!

      Reply
  4. Emilia

    Hey
    La Quiz am avut rezultatul “Felicitări”
    Adică am nimerit toate răspunsurile corecte ? Sau cum ? Ma așteptam la mai mult

    Reply
    1. Post<br/>Author
      Razvan Delibasa

      Buna, Emilia. „Felicitari” va scrie indiferent de punctajul pe car-el faci. Asa ar trebui sa arate, iar procentajul e determinat de numarul raspunsurilor corecte: https://i.imgur.com/1UYw4O4.jpg

      Reply

Leave us a comment

0