Apa si hidratarea: merita sa-ti bati capul cu apa alcalina?

Sanatate

Apa si hidratarea: merita sa-ti bati capul cu apa alcalina?

In functie de persoana pe care o intrebi, apa alcalina pare a fi mai tare decat sabia lui Zorro. Avand in vedere cat calciu contine, e intr-adevar o apa dura, deci comparatia nu e atat de nejustificata.

O fi apa alcalina ceva cu care merita sa-ti bati capul, totusi? Sau o fi buna cea de la robinet?

Sau poate nicicare si ar trebui fie sa localizam cel mai apropiat izvor, fie sa ne foram propria fantana. Stai la bloc? Nu-i bai, vecinul de la parter iti intelege nevoia de a consuma apa de calitate si nu se supara daca-i proptesti o fantana chiar in fata geamului.

Dupa ce ai citit articolul, vei sti:

Hidratarea cu apa alcalina: da ori ba?

A inceput sa apara si la noi pe rafturile din magazine apa alcalina. Sortimente precum Azuga sau Bucovina sunt prezente notabile in acest sens.

 

O fi diferita hidratarea cu o astfel de apa? O fi conducand la purificarea si spalarea pacatelor tale, avandu-si originea la intersectia dintre amor de mama tanara filipineza si o fecioara neprihanita dintr-un colt imaculat de rai rotund?

Cuvantul “alcalina” din apa alcalina se refera la pH. Nivelul pH e un numar intre 0 si 14 ce arata caracterul acid sau bazic (alcalin) al unei substante:

 • ​PH < 7
 • ​PH = 7
 • ​PH > 7

​Substanta neutra

Apa alcalina are un pH mai mare decat cel neutru, de regula 8 sau 9. Sustinatorii ei pretind ca are urmatoarele efecte pozitive:

 • proprietati anti-imbatranire
 • proprietati de curatare a colonului
 • sprijinul sistemului imunitar
 • rezistenta la cancer
 • pierdere in greutate

Ce spun studiile despre apa alcalina

In realitate, exista un numar micut de studii care sa valideze superioritatea apei alcaline. Unul dintre acestea, din 2012, pare sa sugereze ca band apa alcalina cu un pH de 8.8 inhiba pepsina, principala enzima care cauzeaza boala de reflux gastroesofagian.

Un alt studiu efectuat pe 100 de oameni a aratat un rezultat interesant. Acestia au fost deshidratati dinadins prin activitate fizica intr-un mediu torid si umed. Dupa antrenament, au consumat, la intamplare, fie apa normala purificata, fie apa alcalina.

Rezultatul? La cei ce-au baut apa alcalina, hidratarea pare sa fi fost superioara. Vascozitatea sangelui a scazut, in medie, cu 6.3%, spre deosebire de doar 3.36% cu apa standard. Asta inseamna ca sangele circula mai eficient, ceea ce poate creste aportul de oxigen si nutrienti in organism.

Posibile efecte secundare

Apa alcalina e considerata sigura. Totusi, exista anumite efecte secundare care pot aparea in urma consumului.

Unul dintre acestea e legat de reducerea aciditatii naturale din stomac, care ajuta la distrugerea bacteriilor si la prevenirea altora patogeni nedoriti sa ajunga in sange.

Un alt posibil efect secundar e legat de alcalinitatea in exces care poate cauza probleme gastrointestinale si iritatii la nivelul pielii.  Un caracter alcalin pronuntat in corp poate perturba nivelele normale de pH, conducand la alcaloza metabolica (opusul acidozei), cu urmatoarele simptome:

 • greata
 • voma
 • tremuratul mainilor
 • spasme musculare
 • furnicaturi la nivelul extremitatilor sau al fetei
 • confuzie

Un ultim caz pe care-as vrea sa-l mentionez cand apa alcalina s-ar putea mai degraba sa-ti faca rau decat bine e atunci cand ai o problema pre-existenta la rinichi. In cazul acesta, mineralele din apa alcalina s-ar putea acumula in corp, conducand la toxicitate.

Provenienta apei alcaline

Apa alcalina naturala apare atunci cand trece peste pietre si colecteaza mineralele. Apa de izvor e un exemplu bun.

Totusi, majoritatea dintre noi n-are acces la un izvor (din pacate) si consuma apa alcalina imbuteliata. Aceasta e obtinuta printr-un proces chimic numit electroliza in care un ionizator creste pH-ul apei.

Cei care produc astfel de aparate de ionizare sustin ca folosesc electricitate pentru a separa moleculele de apa acide fata de cele bazice, si ca apoi apa acida este eliminata. Aceste afirmatii sunt privite cu scepticism de catre oameni mult mai informati ca mine si ca tine (precum cei de stiinta si unii doctori), deci poate ar trebui sa ne uitam si noi chioras cand auzim asa ceva.

Experienta mea personala

Mi-am montat recent un filtru de apa. Arata asa:

E un sistem de filtrare in 4 etape:

 1. Filtru din polipropilena de 5 microni – pentru sedimente mari precum nisip, pamant sau rugina
 2. Carbune activ granular (GAC) – elimina clor, pesticide si alte substante organice
 3. Carbune activ bloc (CTO) – face acelasi lucru ca GAC; ambele imbunatatesc gustul apei si elimina mirosul
 4. Membrana ultracapilara de 0.02 microni – filtreaza bacteriile si virusurile

Sistemul NU produce apa alcalina, ci doar o versiune si mai potabila a apei de la robinet. Dupa ce-am cercetat subiectul – research pe baza caruia am scris apoi articolul asta – am considerat ca nu e necesar sa optez pentru apa alcalina.

Se monteaza sub chiuveta si are o baterie separata prin care curge apa filtrata. Un bidon de 2 l se umple in 1 min si 40 sec.

Am facut asta din mai multe motive:

 1. Apa imbuteliata de calitate e foarte putina – ne-amintim cu totii de scandalul Aqua Carpatica, care se vrea a fi premium
 2. Apa imbuteliata de calitate e scumpa – Bucovina e un exemplu, cu ~2.3RON/bidon 2 l. Daca bautul de apa inseamna si pentru tine adapat (5-7 l/zi), sa dai cateva sute de lei doar pe apa lunar nu e schema
 3. Beam apa imbuteliata la ieftineala, crezand ca “apa-i apa”, dar analizele la rinichi nu erau de-acord
 4. Nici dupa caratul baxurilor cu apa nu ma dadeam in vant, fie vorba intre noi

Il am deja de cateva saptamani si sunt multumit de el 🙂

Si ca paranteza foarte relevanta, am facut analize fizico-chimice si bacteriologice la apa de la laboratorul de cofetarie pe care urmeaza sa-l deschidem. Cu exceptia faptului ca era putin dura – fapt pentru care am montat un dedurizator -, apa de la robinet era chiar OK acolo.

Sa nu intelegi ca iti recomand sa bei apa de la robinet. Tot ce incerc sa zic e ca avem reticenta asta accentuata legata de ea, partial nefondata. Sa nu uitam ca apa e filtrata si e declarata potabila cand porneste catre noi, doar ca retelele de alimentare cu apa – in speta, conductele – sunt vechi si apa se poate recontamina partial.

Care-i concluzia?

Cand vine vorba de apa alcalina, parerile sunt impartite.

Pe de-o parte, exista puristii care sustin sus si tare ca e sursa tineretii fara batranete si a vietii fara de moarte. Apa? Da. Apa alcalina? Nu e mare diferenta.

Pe de alta parte, sunt oamenii de stiinta si doctorii care manifesta o doza sanatoasa de scepticism cand vina vorba de apa alcalina si utilitatea ei.

Asadar, apa alcalina. Necesara? Un cuvant prea mare. Utila in anumite cazuri? Poate.

Ramane la latitudinea ta daca vrei sau nu sa-ti bati capul cu ea. Daca ai prea mult timp si bani, esti invitatul meu. Cred, totusi, ca ai iesi mai bine daca ti-ai directiona resursele catre un filtru de apa care sa elimine impuritatile si ai incheia socoteala.

Nu uita si ca in prima parte a seriei pe tema Apa si hidratare, am dezlegat urmatoarele mistere:

​Mistere apa :-O

Leave us a comment

0