Dieta hiposodata

Dieta hiposodata Dieta la cardiaci Dieta la cardiaci trebuie sa fie normocalorica, hiposodata si hipolipidica. Pacientii cu afectiuni cardiovasculare prezinta adesea si comorbiditati precum diabet zaharat, obezitate, hiperuricemie, dislipidemie — componente ale sindromului metabolic care necesita si ele anumite ajustari ale dietei. Pe lângă rolul preventiv, regimul alimentar sănătos și echilibrat la pacientul cardiac poate avea chiar rol terapeutic: spre exemplu, restricția de sare poate duce prin sine la scăderea valorilor tensionale, iar restricția de grăsimi poate ajuta la normalizarea colesterolemiei.
În prevenirea și managementul bolilor cardiovasculare, pe lângă dietă, un rol extrem de important îl joacă exercițiul fizic, care ajută la scăderea ponderală, tonifierea mușchiului cardiac, accelerarea metabolizării grăsimilor, scăderea rezistenței la insulină și ameliorarea disfuncției endoteliale. Stilul de viață de dieta hiposodata occidental stress, program de odihnă haotic, mese hipercalorice și inadecvate din punct de vedere nutrițional, sedentarism, fumat cumulează foarte mulți factori de risc pentru bolile cardiovasculare.
Combaterea dieta hiposodata factori de risc modificabili reprezintă o intervenție esențială pentru managementul eficient al bolii. Scopul final este reducerea riscului de accidente cardiovasculare infarct miocardic, accident cerebrovascular și creșterea supraviețuirii cu o calitate a vieții cât mai bună.
Există mai multe diete concepute pentru pacienții cu boli cardiovasculare: dieta Heart-Friendly, dieta DASH dietary approach to dieta hiposodata hypertensiondieta mediteraneeană, dieta nordică.